Tiskovky pro přátele ke sbírce

Od: Seznam Email <vblatak@seznam.cz>
Datum: 23. července 2016 18:49Předmět: text
Komu: dusan.dvorak@konopijelek.cz



Vážení přátelé,

Dovoluji si Vás informovat, že dne 22.7.2016 přijede do Lince malý cyklistický peloton Tour de Franz. Jedná se o charitativní pouť do Vatikánu na osobní pozvání papeže Františka.

Jmenuji se Vlastimil Blaťák, jsem z Olomouce z České republiky, a je mi 39 let. Jsem otcem téměř 6 leté neurologicky velmi těžce postižené holčičky Lucie. Ta se po těžkém porodu narodila v roce 2010 nevratně poškozená, má vymazány základní neurologické reflexy, nesaje, nepolyká a nekašle. Pečujeme o ni doma, přes všechny obtíže, které to životu rodiny přináší.

Během těch let jsme nicméně nabyli přesvědčení, že sociální stát v České republice nefunguje tak, jak by možná fungovat měl. Rodiny, pečující o těžce postižené, si musejí ze svého doplácet na nutné zdravotní pomůcky a léky každý měsíc takové částky, že je to s ohledem na celkovou ekonomickou situaci v naší zemi zcela mimo možnosti většiny pečujících rodin. Veřejné zdravotní pojištění přitom tuto oblast péče více méně plně pomíjí. Například, invalidní kočárek stojí cca 100 000 korun, a zdravotní pojišťovna jej neproplácí. Zodpovědné pečující rodiny, které se svých těžce nemocných dětí nezřekly, se tak propadají na absolutní sociální dno.

Ve chvíli, kdy jsem nenacházel zastání jako otec nikde, ani na úřadech, ani na pojišťovnách, napsal jsem do Vatikánu a požádal jsem papeže Františka o přijetí a požehnání. Ten letos na jaře odpověděl kladně, pozval nás do Vatikánu, a uznal tento problém za hodný svého času a zřetele. Chce nám pomoci svou autoritou otevřít v médiích debatu o všem, co rodiny s postiženými neúměrně tíží.

Za tím účelem jsme zorganizovali Tour de Franz, cyklistickou pouť do Říma, která odstartovala 20.7.2016 v Olomouci, a dále pokračuje přes České Budějovice, Linec, Villach, Benátky, Rimini a Perugii až do Věčného města, kde budeme 10.srpna přijati papežem Františkem.

Více informací o celém projektu najdete na

Děkuji Vám předem za jakoukoli spolupráci. V případě komunikace se mnou Vás nejlépe prosím o písemnou formu, hovořím sice německy i anglicky, ale ne tak plynně, abych dokázal komunikovat s médii po telefonu bez asistence tlumočníka.

Chtěl bych Vás, představitele města, poprosit o malou pomoc s organizací našeho příjezdu.

Pokud by to bylo možné, rádi bychom Vás požádali o

1. na cca 18.hodinu sezvali místní média, abychom jim na krátké, improvizované tiskové konferenci řekli, proč a kam jedeme, jaké poselství vezeme Svatému Otci, a dále,

2. jestli by bylo možné jakkoli zveřejnit sbírkový účet (schváleno Olomouckým krajem) na organizaci Tour a na neurologické děti, jejichž jsme rodiče,

3. Jestli je možné Vašim prostřednictvím třeba pozvat lidi z Vašeho města na symbolické odšlapání jedné etapy s námi

4. A také, jestli můžete doporučit vhodné a levné místo k přenocování (kempy, nebo třeba i volná příroda v okolí, kde je povoleno spát ve stanu – grilovat na místě určitě nechceme), případně jestli není možné jednu noc pro malý počet účastníků věnovat sponzorsky, s ohledem na charitativní podtext cesty poutníků, například na místní faře.

Více informací o celém projektu najdete v českém jazyce na

Vlastimil Blaťák
Otec Lucie a pořadatel Tour