Dušan Dvořák byl za realizaci výzkumu Konopí je lék od 1.1.2010 celkem 8x obviněn, nikdy však nebyl obviněn za nedovolené pěstování konopí, jak píší novináři od roku 2010.

7. prosince 2017 

ČTK Brno/Týden: Soud potvrdil podmínku pěstiteli konopí




Od roku 2012 do roku 2017 se česká justice pokoušela zbavit Dušana Dvořáka svéprávnosti a zavřít v ústavu a nedovolovala mu obhájit tvrzení,  že konopí není prekurzor  a spor patří k projednání Soudnímu dvoru. 


27. října 2010

Redolo MF DNES/iDnes.cz: Soud potrestal „léčitele“ Dvořáka podmínkou za pěstování konopí


Prostějovský soud vyměřil Dušanu Dvořákovi 30 měsíců vězení s podmínkou za pěstování konopí. Dvořákovu manželku soud osvobodil. Manželé, kteří stojí za občanským sdružením Konopí je lék, od počátku tvrdí, že vše pěstovali výhradně pro léčebné účely. Podle rozsudku k tomu ale neměli povolení.

Soudkyně Ivana Otrubová Dvořákovi vyměřila za nedovolenou výrobu omamných látek trest 30 měsíců s podmínkou a zkušební dobou tři roky.

"Povolení jste neměl. Přesto jste konopí s vyšším obsahem THC pěstoval. O povolení jste opakovaně žádal, ale nedostal ho," řekla Dvořákovi soudkyně Otrubová při zdůvodnění rozsudku. "Předmětem činnosti občanského sdružení Konopí je lék rozhodně není pěstování konopí," uvedla také soudkyně.
"Byl jste si vědom, že nakládáte s psychotropní látkou. Váš přístup však byl benevolentní, neměl jste evidenci (rostlin) a také zabezpečení pozemku nebylo dostatečné," dodala soudkyně.
Dušan Dvořák ihned po skončení jednání prohlásil, že rozsudek nebude respektovat. "Ústava nám dává právo pěstovat konopí, takže já takové rozhodnutí respektovat nebudu a konopí budu pěstovat dál. A budu to naopak dělat ve velkém," řekl Dvořák. "Počítám i s tím, že se za to dostanu do vězení," poznamenal.
Jeho manželku Radomíru Dvořákovou soudy zprostil obžaloby.
Proti rozsudku, který ho navíc připravil o veškeré zabavené konopí, se zatím Dvořák neodvolal, ponechal si však lhůtu na rozmyšlenou. "Ale samozřejmě se odvolám," řekl MF DNES po skončení jednání.


Policie neprokázala, že by Dvořák šířil marihuanu

Policisté na zahradě Dvořákových v Ospělově na Prostějovsku "sklízeli" několikrát. Naposledy začátkem září, tedy v době, když už případ řešil soud (o poslední razii u Dvořákových čtěte zde).
Po každém zátahu policisté ze zahrady odvezli stovky rostlin, zabavili také desítky kilogramů sušeného konopí.
Dvořákovi od počátku proti postupu policie protestovali. "Od roku 2000 jsem žádal a ptal se všech možných úřadů, jak mohu získat povolení na pěstování léčebného konopí. Nechtěl jsem porušovat zákon. Všichni se ovšem odpovědi vyhýbali. Nyní mám povolení od ministerstva vnitra, které zaregistrovalo naše občanské sdružení Konopí je lék," řekl už dříve Dvořák.
Ministerstvo vnitra nakonec organizaci zaregistrovalo na podzim roku 2008. Přímo ve stanovách má sdružení uvedeno šíření informací o léčbě a praktickém využití konopí.
Policie také nikdy neprokázala, že by Dvořákovi někdy distribuovali marihuanu. Sám Dvořák navíc tvrdí, že bez doporučení lékaře od něj nikdy zákazník produkty z konopí nezískal. Ve výpovědích popisoval, jak z rostlin vyrábí masti, tinktury a konopný prášek.
"Dávkování konzultujeme s lékařem, a pokud pacient nemá doporučení lékaře, nic nedostane. Zásadně nedoporučuji, aby se konopí kouřilo. To se většina účinných látek spálí. Proto vyrábíme různé výtažky," řekl mimo jiné Dvořák. To, že manželé pěstovali konopí výhradně pro léčebné účely, potvrdila soudu i řada svědků.

Soudy v Česku ještě nikdy neřešily případ tak ohromného pěstování konopí k léčebným účelům. Nejvyšší soud v Brně nicméně už v lednu roku 2008 osvobodil ženu z Nymburska, která si pár rostlin konopí vypěstovala k léčbě dlouhotrvajícího onemocnění chodidel a rozsáhlého žaludečního vředu.
Policie naopak koncem května obvinila dvaašedesátiletou ženu z Hrochova u Prostějova, která rostliny pěstovala rovněž k léčbě.

Autoři: 



7. prosince 2017 

Soud potvrdil podmínku pěstiteli konopí



Krajský soud v Brně potvrdil podmíněný trest Dušanu Dvořákovi za pěstování konopí v Ospělově na Prostějovsku. Známý propagátor léčby konopím tvrdí, že nedělá nic nelegálního, policie i soudy však mají jiný názor. Jde o jeden z desítky případů, který krajský soud s Dvořákem v odvolacím řízení řešil.

Policisté zasahovali v Ospělově v letech 2014 a 2015, na farmě zabavili stovky rostlin konopí. Pěstitel tehdy přišel o úrodu, ale i semena či konopné masti již pošesté, policisté mu do té doby zabavili přes tři tisíce rostlin, jak tehdy uvedl.
Okresní soud v Prostějově mu letos v květnu za nedovolenou výrobu a nakládání s jedy uložil trest 24 měsíců vězení podmíněně odložených na tři roky. Proti rozsudku se odvolal jak Dvořák, tak státní zástupce. Obhajoba u odvolacího soudu mimo jiné namítala vady v řízení. Argumentovala i částí usnesení Ústavního soudu z letošního října, který se zabýval Dvořákovou stížností v jiné věci. Podle obhajoby Ústavní soud mimo jiné uvedl, že zákon o návykových látkách je de iure technickým předpisem k výrobě konopí jako léku, a pokud novelizace zákona o návykových látkách nebyla oznámena do evropské databáze TRIS, trestní předpis je nevymahatelný. Ústavní soud usnesením Dvořákovu stížnost v celém rozsahu odmítl.
Senát soudců Krajského soudu v Brně čte dne 7.12.2017  rozsudek proti Dušanu Dvořákovi, který se při vynášení rozsudku zvedl a řekl, že tyhle bludy nebude poslouchat.